18 Mayıs 2016 Çarşamba

EĞİTSEL OYUNLAR

Eğitsel oyun, bireyin kendini geliştirmesini ve yeteneklerini daha iyi kullanmasını sağlar. Çoğu yetenek insanlara doğuştan bahşedilmiştir fakat insan kullanımı geliştirilmediği için öyle bir yeteneğinin olmadığı varsayılmaktadır. Mesela insan hayatına konuşarak başlamaz fakat bir süre sonra öğrenir, kendini geliştirir ve konuşabilme yeteneğine sahip olur. Yetenek kazanımlarına örnek olarak konuşabilme, araba sürebilme, bilgisayar kullanabilme gibi sonradan kazanılan kavramları sıralayabiliriz. Bu paragrafın ardından eğitsel oyunların tam olarak ne kavrama geldiğini ve insanlara ne tür kazanımlar sağladığına daha detaylı değineceğiz. Eğitsel oyun, inanın okul öncesinde tanıştığı bir kavramdır. Bireyin ailesi tarafından kendini geliştirebilmesi ve yeni şeyler kavrayabilmesi için oynatılır. Eğitsel oyun oynayan kişiler gelecekte karşılarına çıkabilecek zorluklarla mücadele etmeyi ve kendine yüksek miktarda kazançlar elde etmeyi bilir. Eğitsel oyunda karşımıza çıkan ilk kavramlar her zaman kolaydır, zaman geçtikçe görevler zorlaşır ve oyuncunun daha fazla hamle yapmasını bekler.

                                EĞİTSEL OYUN NEDİR ?


Eğitsel oyun nedir, eğitsel oyun amaçları ve eğitsel oyun neler kazandırır gibi soruları cevaplandıracağız. Eğitimin en önemli şartlarından bir tanesi denemektir. Bu kural eğitimin tekrarlanarak daha kalıcı hale geldiğine dayanılarak öne sürülmüştür. Eğitsel oyunlar sayesinde, öğrenilen kavram denenebilir ve akılda daha kalıcı bir hal alır. Ayrıca daha önceden öğrendiğimiz fakat konuyla alakadar olmadığımız için zamanla unuttuğumuz bir kavram varsa oyun oynayarak tekrar edebilir ve olayı daha iyi pekiştiririz. Bir kavramın tam olarak öğrenilebilmesi uzun bir süreçtir. Öğrenme süreci uzun olan kavramların kısa sürede öğrenildiğini düşünmek doğru olmaz ve sürekli olarak tekrar edilmesi gerekir. İnsan öğrendiğini düşündüğü bir konuda sık sık tekrar yapmayı sevmez ve sıkıcı gelir. Kimse vaktinin sıkıcı geçmesini istemez ve doğal olarak sıkıcı bir ortamda eğitim süreci kaliteli gitmez, kavramın net olarak öğrenilebilmesi mümkün değildir. Eğitsel oyunlar eğitim sürecinin sıkıcılığını ortadan kaldırır ve bireye daha eğlenceli öğrenim şartları sunar. Birey öğrenmek istediği kavramı eğitsel oyunlar oynadığında daha çabuk pekiştirir ve gerçekten eğlendiğini hisseder. Bu yüzden bulduğumuz her fırsatta veya vaktimizi eğlenerek geçirdiğimizde eğitsel oyun kavramından yararlanmalıyız. Çünkü eğitsel oyunlar bir olayın net olarak öğrenilmesini ve ruhun sıkıcılığının söküp atılmasını sağlar.

 

EĞİTSEL OYUN SANA NE KAZANDIRIR ?

Eğitsel oyun, sanal ortamda var olan bir kavram olduğu için istenilen hamlelerin gerçekleştirilmesi oldukça kolay ve içeriği de oldukça eğlencelidir. Birey daha önce tanışmadığı veya hakkında daha fazla tecrübe kazanmak istediği kavramları sanal dünyada 3D kaliteyle dener. Bu sayede tecrübe kazanırken hem eğlenmiş hem de maddi yönden hiçbir kayıp vermemiş olur. Çünkü gerçek dünyada yapılan deney işlemleri maddi anlamda yüklü masraflar çıkarabilir. Eğitsel oyunlar online platformlarda oynandığında kullanıcılar arasında yardımlaşma gerekir. Bu sayede kişi yardımlaşmayı benimser ve gerçek hayatta karşısına çıkan benzer kavramlarda da yardımlaşması gerektiğini hisseder. Artık yardımlaşmak hem kendine hem de diğer insanlara bir takım hizmetler sunmak boynunun borcu haline gelmiştir. Eğitsel oyunlar sayesinde verilen dersin içeriği eğlenceli bir hale gelir ve eğitsel oyunlar sonrasında kazanılan bilgilerin daha kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Eğitsel oyunlar sonrasında bilgilerin daha kalıcı olması ve eğitsel oyunlar oynarken bireyin konuyu daha çabuk kavrayabilmesi eğitsel oyunlarda olayı deneyebilme imkânının daha çok olduğuna bağlanmıştır. İnsan eğitsel oyunlar sayesinde denemekten çekinmeyen ve her zaman yeni şeyler öğrenmek isteyen bir hale gelir. Toplumun eğitim seviyesini yükseltmek ve çocuk yaşta eğitimi eğlenceli hale getirebilmek için eğitsel oyun oynanması şarttır. Aksi halde eğitimin sıkıcılığından ve kavramları net aktaramamasından dolayı bireye kusursuz bir eğitim verilemez. Kusursuz eğitim, anlatılmak istenen tüm olayların eksiksiz bir şekilde bireye anlatıldığı ve bireyin kendine anlatılan kavramı en ufak ipuçlarına dahi fark ettiği ve öğrendikten sonra kazanımlarını bir daha unutmayacağı eğitim türüdür.

Eğitsel oyunlar, hem eğlence hem de öğrenme fırsatı sunar.

Eğlenerek Öğrenme
Eğitsel oyun eğlenerek öğrenmek için en uygun araçtır. Eğitsel oyun sayesinde birey kendisine anlatılanları daha çabuk kavrar ve uzun süre unutmaz. Eğlenerek öğrendiği için eğitim süreci daha sağlıklı geçmiş ve bilgileri daha net kavrayabilmiştir.





Problem Çözme
Eğitsel oyun problem çözme konusunda kişiye yardımcı olur. Çünkü oyunlarda sürekli olarak karşınıza yeni görevler ve bu görevlerin içerisinde de problemler çıkar. Birey problem çözümlerini sürekli tekrarladığında bir süre sonra iyi kolaylaşır ve problem çözme uzmanı haline gelir. Artık hayatında karşısına çıkabilecek problemleri daha kolay çözecektir. Çünkü problem çözme konusunda sanal dünya sayesinde tecrübe sahibi olmuştur.


Kritik Düşünme
Eğitsel oyun kritik düşünme hakkında tecrübe kazandırır. Çünkü eğitsel oyunlarda karşınıza karmaşık bir görev çıkar ve sizlere kısıtlı bir süre verilir. Verilen kısıtlı sürede görevi gerçekleştiremezseniz senaryo iptal olur. Birey bir süre sonra verilen sürede karmaşık görevleri gerçekleştirmeye başladığında kritik düşünme becerilerini kazanmış olur.



Strateji Geliştirme
Eğitsel oyun strateji geliştirme tecrübeleri kazanılabilecek en uygun yoldur. Eğitsel strateji oyunlarında verilen aşamaların başarıyla gerçekleştirilebilmesi için strateji planlama ve uygulama konularına ihtiyaç duyulur. Bu sayede birey strateji geliştirme uzmanı haline gelir.



Eğitsel Oyunlar Olgunlaşma Becerisi Kazandırır
Eğitsel oyunlarla olgunlaşma kavramı genellikle online platformlarda oynanabilen eğitsel oyunlarda görülür. Kişiler aralarında yardımlaşır, iletişim kurmayı öğrenir ve ortak projeler üzerinde çalışmayı öğrenir.


Eğitsel Oyunlar Hedefe Yönelik Olma ve Dikkat Dağılmama Becerisi Kazandırır
Eğitsel oyunlarda bireyin karşısına bir hedef çıkar, başarıyla hedefi geçmesi istenir. Hedef bir puanın aşılabilmesi, belirli bir sürede görevin bitirilebilmesi vb. şeyler olabilir. Bireyin hedefi geçebilmesi için dikkatli olması ve hedefe yönelik olması gerekmektedir. İkisini bir arada yürütemediğinde istenilen senaryo başarıyla gerçekleştirilemez.

SON


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder